Opinie Cursus,Vakmanschap Waarom ben ik tegen examens bij cursussen?

Waarom ben ik tegen examens bij cursussen?

Tegenwoordig is het bijna niet meer mogelijk om een cursus te volgen waar geen examen aan vast zit.

Ik heb niets tegen cursussen, sterker nog, doe mij er nog maar eentje! Het is altijd goed om mijn kennis uit te breiden. Ik plaats hier echter wel kanttekeningen bij. Ik ben veel te vaak cursussen tegengekomen, mét afsluitend examen, en na een paar jaar hoort en spreekt niemand er meer over. Dan vraag ik mij af: Wat heeft zo’n examen voor toegevoegde waarde? Is het dan niet een self fulfilling prophecy? Bedrijven lijken steeds meer een afvinklijst te hanteren zonder erbij na te denken wat het examen voor toegevoegde waarde heeft. Het is dan ook een uitholling van werving en selectie.

Cursussen kosten geld, examens kosten geld en moeten vaak ook nog eens los van elkaar worden betaald. Prima, maar dan verwacht ik ook meer van zo’n examen.

Begrijp mij goed, ik heb niets tegen cursussen en ook niets tegen examens, maar ze moeten van toegevoegde waarde op elkaar zijn. Examens lijken mij nu te veel bedoeld om cursussen belangrijker te laten lijken. Ik zet dan ook mijn vraagtekens bij de kwaliteit van de examens.

Dan zijn er ook cursussen met cursusmateriaal dat bestaat uit een boek/syllabus van rond de 30 blz. of er zijn alleen presentatiesheets. Dat is dan het enige materiaal voorhanden ter voorbereiding op het examen. Zo’n examen bestaat dan nog eens uit 50 tot 80 vragen, waarvan er 65%-75% goed moeten zijn. De vragen worden dan ook nog eens in het Engels gegeven. Om het makkelijk te maken, in meerkeuzen. Dan vraag ik mij af: Wat ben je hier aan het meten? Of iemand goed zijn/haar talen kent? Wat is de toegevoegde waarde?

Ik ben dan ook van mening, dat veel te veel cursussen onnodig gekoppeld zijn aan een examen. In de eerste plaats is een cursus belangrijk om te vólgen. Zodat jouw nieuwe inzichten bijdragen in het nog beter uitvoeren van jouw werk. Dat is belangrijker dan het afnemen van zo’n examen.

Bij alleen meerkeuzenvragen toon je slechts aan, dat iemand de regels ként en niet dat iemand het geleerde ook in praktijk kan brengen. Dat laatste moet volgens mij de doelstelling zijn van de cursus.

De volgende keer zal ik dieper in gaan op de kwaliteit van de examens.

Leave a Reply