Opinie Over The Fence Waar ligt de verantwoordelijkheid van de tester?

Waar ligt de verantwoordelijkheid van de tester?

In veel vacatures wordt nog steeds geschreven dat een tester verantwoordelijk is voor de kwaliteit. Eveneens wordt dan vaak gesteld dat de tester een ‘go’ of een ‘no go’ moet geven voor de live gang van het product.

In mijn vorige blog heb ik uitgelegd waarom ik het oneens ben met de stelling dat een tester verantwoordelijk is voor de kwaliteit. Ook gaf ik aan dat ik een tester niet verantwoordelijk acht voor het wel of niet in gebruik nemen van een product. Ik leg die verantwoordelijkheden bij de projectleider.

Maar als de tester niet verantwoordelijk is voor kwaliteit en in gebruik name, waar is hij dan wel verantwoordelijk voor?

Een tester is verantwoordelijk voor zijn testinspanning binnen een project. Van een tester mag men het volgende verwachten: het geven van goede informatie over de status van het product, het constateren van fouten en, later, het constateren dat deze fouten opgelost zijn.

Om dit goed te kunnen doen zal de tester de volgende vragen moeten beantwoorden:

  • Voldoet het product aan de eigenschappen, kenmerken en vastgestelde of vanzelfsprekende behoeften?
  • Wat is de kwalitatieve en kwantitatieve status van het product ten opzichte van de kenmerken en eigenschappen van de vastgestelde behoeften?
  • Zal het project in staat zijn om het product op tijd op te leveren in goede kwaliteit, wanneer de trends van opsporen en corrigeren van fouten blijven zoals ze zijn?
  • Wanneer de prognose ongunstig is, welke maatregelen zullen dan getroffen moeten worden?

Wanneer een tester niet op een van de vragen een antwoord kan geven, zal hij na moeten gaan of hij wel de juiste man in de juiste plaats is. Echter, wanneer de tester op alle vragen een gedegen antwoord kan geven, is hij goud waard.