Opinie Over The Fence Help, de automatisering neemt mijn baan over!

Help, de automatisering neemt mijn baan over!

Kranten en onderzoeksrapporten staan er vol van: door de automatisering zijn honderden zelfs duizenden banen verdwenen. En het is nog lang niet voorbij. Vicepresident Asscher sprak hier ook al zijn bezorgdheid over uit. Kortweg gezegd is hij bang dat er in de toekomst voor veel mensen geen werk meer zal zijn.

Het bovenstaande klopt: wanneer bepaald werk geautomatiseerd kan worden, zullen er banen verdwijnen. Maar is dat erg? Voor de personen die hier direct mee te maken krijgen: uiteraard!

Het verleden heeft echter al vaker aangetoond, dat er andere banen ontstaan. Vroeger moesten mensen te voet of per paard en wagen worden vervoerd. De paarden moesten verzorgd worden en hiervoor had men o.a. paardenfokkerijen, stalknechten, hoefsmederijen, enzovoort.

Langzaam verdwenen paard en wagen uit het straatbeeld om plaats te maken voor de auto. De paardenfokkerijen, stalknechten, enzovoort verdwenen hierdoor ook. Hiervoor in de plaats kwamen autofabrieken, garages, tankstations, enzovoort.

Vroeger werden auto’s door mensen handmatig in elkaar gezet. Langzaam werden deze mensen vervangen door robots. Echter, deze robots moeten ook gemaakt en onderhouden worden. Er kwamen ontwerpers, monteurs, programmeurs, enzovoort.

Al decennia lang worden op kantoren computers gebruikt. Software wordt steeds beter. Waar eerst geld gehaald kon worden bij de bankbediende aan het loket, verkrijgen wij het nu uit geldautomaten. Het pinnen in winkels is gemeengoed net als internetbankieren.
Door bovenstaande ontwikkeling zijn duizenden banen verloren gegaan, maar er zijn ook duizenden nieuwe banen bijgekomen. Verlies van banen en het ontstaan van nieuwe banen, het gebeurt al eeuwen en het zal in de toekomst niet veranderen.

Beleidsbepalers zullen op deze veranderingen moeten anticiperen. De regering zal aan moeten geven waar wij als Nederland over 15 jaar willen zijn. Welke mensen zijn daarvoor nodig, hoeveel mensen en natuurlijk: hoe leiden we ze op? Hier komt het onderwijs om de hoek kijken. Het onderwijs zal op deze doelstellingen afgestemd moeten worden.

Kortom, de regering moet niet bang zijn voor veranderingen, maar acteren en verder vooruit denken. Verder dan hun regeerperiode. Automatisering is niet gevaarlijk maar biedt kansen en zorgt voor uitdagingen.